Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 19:00 - Как атакуват волята ни...
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 2100 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Съпротивата е безполезна. Как военните се опитват да атакуват свободната ни воля

от Анна-Мария Келнер 19/11/2015 

image

Анна-Мария Келнер е Секретар по външната политика и сигурността на Фондация Фридрих Еберт в Берлин. Тя ръководи експертна работна група за политика и международна сигурност, работи по структурните предизвикателства на германската и европейската външна политика и сигурност, по въпросите на отношенията с източните съседи, както и на трансатлантическите отношения.

Предлагаме ви един от нейните експертни анализи, публикуван преди дни в журнала IPG (Internationale Politik und Gesselschaft)

Манипулиране на мислите и емоциите, на действията на цели армии, създаването на напълно контролирани роботоподобни свръхвойници с направо галактически способности – такова е ежедневието в „Стар Трек“ или в „Междузвездни войни“. Дали отнемането на човешката свобода на избор и „прихващането“ на контрола над човешкия мозък с враждебни намерения е само наследство от блокбастърите, без реално съдържание? Ни най-малко. Невробиолозите разглеждат подобни сценарии не като научна фантастика, а като неразделна част от войните на бъдещето.

imageЕкипът на Мигел Николелис от университета „Дюк“ в Дърам, САЩ, съединил по компютърен път мозъците на три маймуни. Всяка маймуна трябвало да се опита да хване предмет с виртуална ръка в триизмерна среда. За целта животните използвали само силата на мисълта, чиито вълни се излъчвали и предавали на компютър чрез имплантирани електроди. Експериментът научил маймуните така да координират своите мисли и свързаните с тях нервни импулси, че да могат заедно да движат виртуалната ръка и в трите измерения, въпреки че всяка от тях индивидуално можела да контролира движения само в две координати.

imageНиколелис отишъл още по-далеч: той имплантирал електроди в мозъците на четири плъха, което позволило на животните да обменят информация между себе си и компютъра. Отначало всеки плъх получавал само определена информация (влажност, температура и т.н.) за предвиждане на промените във времето. Животните така обменяли информацията помежду си, че всяко от тях било в състояние да направи точна прогноза за времето, като например да потърси предварително подслон от дъжда. Заради достъпа до обща информация способността за анализ, скоростта и точността на прогнозите били по-успешни при свързаните в мрежа плъхове, отколкото при всеки от тях поотделно.Така Николелис създал разновидност на суперкомпютър от съединени в мрежа мозъци на плъхове, имащи възможност самостоятелно да оценяват информацията и да действат.

Тези резултати, публикувани в сп. Nature през юли 2015 г., са показателни за редица стъпки в областта на невробиологията, направени в последно време. Напредъкът в картографирането на човешкия мозък позволява по-добро разбиране на този много сложен и до голяма степен все още загадъчен човешки орган. Все по-точно се свързват определени мозъчни функции с конкретни части от мозъка. Възникването на емоциите, мислите и действията може да бъда разбирано все по-детайлно. Чрез невронните интерфейси и декодиращи алгоритми, стимулирайки или блокирайки неврони, се отварят неочаквани възможности за пряко и целенасочено въздействие върху мозъка и начина на функционирането му.

Ако е възможно да се съедини здрав човешкия мозък с болен чрез пренос на невронна активност, то подобна „breynet“ (мозъчна мрежа) ще извърши революция в лечението на неврологични травми и психични заболявания. А заедно с нея ще възникне и нов, диверсифициран и потенциално много доходоносен пазар. По данни на изследователския институт Sharpbrains само през 2014 г. са били заявени 1600 нови патента в областта на невротехнологията, без да се броят поверителните патентни заявки от военните структури и специалните служби.

Но експериментът с маймуните показва и друго: с все по-напредналото разбиране на мозъка и сложния начин на неговото функциониране, както и чрез по-нататъшното развитие на технологичните възможности, в частност активирането, блокирането или контролирането на невронната активност, се увеличава и опасността от злоупотреби. Какво ще се случи, ако манипулирането на мозъчната дейност (а свързването на мозъци е точно това и нищо друго) превърне човешката ръка в оръжие? Какво, ако положителното влияние върху мозъчната активност, в случай на пострадали пациенти, се превърне за друг в „промиване на мозъци“? Воененният потенциал на невротехнологията е невероятно висок във все по-технологизиращата се обкръжаваща среда, която изисква все по-малко хора, които да нанесат възможно най-големи щети на ключови инфраструктурни точки.

Въздействието на противника (или на собственото население) с помощта на пропагандата се е появило, може би, със самите войни. Чрез така наречените асиметрични или хибридни войни пропагандата беше значително усъвършенствана. Но пропагандата изисква определени разходи и дълго време на действие, а резултатът не винаги е гарантиран. Пропагандата може да насърчава определени действия, да подготви почвата за тях, да напътства в определени граници, но не може да влияе пряко на деянията и да ги контролира принудително. Свободната воля се поддава на влияние, но не се изключва напълно.

В действителност, смущаващото в новите невротехнологии е именно възможността за пълен и непосредствен контрол над човека. Ако дори веднъж ни се удаде възможност да манипулираме човешкия мозък целенасочено и без посредници във вид на имплантирани електроди или кабели, то автономията при вземането на решения от човека, предполагаща свобода на волята и на избора, ще бъде премахната. Манипулираният ще позволи да бъде третиран като машина. Освен това, ще бъде възможно да му се внуши, че дистанционното му управляване отстрани е резултат от собствената му, уж свободна воля. Без шанс да се защити, за да съхрани собствения си „Аз“: неговата личност, идентичност, човешкото му съществуване ще бъдат деактивирани.

image

За специалиста по биоетика от университета в Пенсилвания, Джонатан Морено, обединяването на мозъците на двама или повече души в мрежа, подобно на експеримента с плъховете, е равнозначно на раждането на супервоин. „Какво ще стане, ако имате интелектуалния опит, да кажем, на Хенри Кисинджър, познаващ цялата история на дипломацията и политиката, и към него прибавим опита на този, който знае всичко за военната стратегия, а след това и знанията на инженер от DARPA (правителствена агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия), и т.н. Можете да поставите всички тези знания заедно.“ Създаването на независим разум, взимащ самостоятелни решения и далеч превъзхождащ отделните човешки индивиди в своята когнитивна дейност, повдига въпроса: кой трябва да контролира тази човешка супермашина?

В момента Военновъздушните сили на САЩ изследват възможностите за стимулиране на мозъка на войниците с дозирано, слабо електричество, за да се постигне повишено и продължително задържане на вниманието. За разлика от психофармакологията, при бойни операции тази технология позволява целенасочено, но обратимо във всеки един момент и без странични ефекти, „запалване“ на бодростта. Освобождаването от страх, задръжки, морални чувства, емпатия, освобождаване на необуздана агресия или целенасочено „успиване“ на войника, и дори на цели военни подразделения, ще се счита за успех на програмата на ВВС, но списъкът с потенциалните области на приложение е лесно да бъде продължен.

DARPA, която помага на американското Министерството на отбраната, от известно време инвестира в невротехнологична програма, търсеща нови възможности за лечение на посттравматичен стрес, депресия и пристрастяване. Стимул за развитието на системен невротехнологичен анализ и за разработването на методи за лечение на нарушения в главния мозък (Systems-Based Neurotechnology for Emerging Therapies – SUBNETS) е растящият брой американски ветерани, които се завръщат от бойни операции с тежки невропсихологични травми. Впрочем, да се спазва недвусмислена граница между терапията и манипулирането, дори и в областта на медицината, е предизвикателство, достойно за Херакъл по своята морално-етична сложност. Възможностите за злоупотреба с политически, идеологически или стратегически военни цели, които дава тази дълбоко бъркаща в човешкия мозък технология, никога няма да бъдат елиминирани напълно. Да не говорим за факта, че винаги ще се намерят групи или отделни личности, които ще се ангажират с подобни злоупотреби умишлено и безсрамно, защото моралните и етични съображения са им чужди или пък от тяхна гледна точка целта оправдава средствата.

Технологичният прогрес няма да остане задълго заключен в секретните лаборатории и все някога ще излезе от там. Още през 2008 г. Агенцията за военно разузнаване на САЩ (DIA) предупреди за въздействието на прогреса в невротехнологиите върху националната сигурност, обявявайки мозъка за бойно поле на войните на бъдещето. С киберпространството и автономизацията на войната отдавна се занимават цели отдели във военните министерства и разузнавателните агенции по целия свят. Впрочем, днес те се занимават с тези предизвикателствата, които трябваше да получат отговор още вчера.

Остава ни само опитът за политика на ограничения, който не гарантира резултати – от възможностите за манипулиране на индивида до създаването на органичен суперкомпютър, чиито концентрирани когнитивни възможности едва ли ще могат да се контролират от отделни лица, обединени в мрежа. Опасността, произтичаща от военното използване на напредъка в областта на невротехнологията, може би днес все още може да бъде овладяна, но трябва да се постави в дневния ред на политиката на сигурност.Бялата книга на германската политика за сигурност и бъдещето на Бундесвера“ предлага на лицата, определящи стратегията на НАТО и развитието на нова стратегия за сигурност в Европа, отлични възможности за това.

Нека Силата да бъде с тях.

превод: Цеца Христова / Memoria de futuro
www.memoriabg.com/2015/11/19/saprotivata-e-bezpolezna/

Източник: IPG


Всъщност мисля, че човешката воля никога не е била напълно свободна...Чрез съвременните технологии все повече ще могат да се контролират, да се ограничават, да се подчиняват волята, мислите, чувствата, начина ни на живот...
М. Тачков




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. ikra - Поздрави за ценния материал!
20.11.2015 19:34
След време ще стане ясно с каква цел се прави всичко... Контрола над хората е замисъл от отдавна...
цитирай
2. kvg55 - За контрол върху човечеството съм ...
20.11.2015 20:00
За контрол върху човечеството съм чел в разни научно-фантастични книги.
Кандидатите за господари на света искат да редуцират населението на земята петнадесет пъти, за да стане контролът по-възможен и лесен.
Затова кандидатите за господари на света трябва да бъдат изритани със силата на оръжието.
цитирай
3. andri - Маймуните нямат мозъкът на човек. Те не могат да мислят!
20.11.2015 20:33
Защо американците ползват маймуни като опитни зайчета, може би си мислят че произлизат от маймуни. Затова правят опити с маймуни - все едно правят опити със себеподобните си.

Човешкият мозък е уникален! Той не подлежи на манипулация дълго време. Само като се замисли човек веднага взима адекватно решение по проблема си.

Насила никога не се получава еднозначно действие. Насилието води до насилие!

Така, че тези "войни на войната" са само дребна риба на фона на 3D филмите.

Бъдещето ни зависи от нас самите, и не войната ще реши проблема с безпаричието на 80% от населението на планетата.

Народите не искат войни! Искат мир и спокойно да отгледат поколението си.

Единствено военните и милиардерите с измислените си милиарди, които не са налични, мислят за войната, която ще ги направи още по-богати.

САЩ и Вашингтон водят вече 15 години война в арабските държави и Азия - тези "войни" се водят от НАЕМНИЦИ,на които се плащат заплати!

Както и "троянската война" се е водила от наемници, така войните по света водени от Вашингтон се водят от наемници - чужденци вкл. и араби и мюсюлмани. Дневната им дажба е - дрога и алкохол на "корем".

А, алкохола и дрогата са - лоши съветници!

цитирай
4. mt46 - Благодаря за мнението!... И все пак е факт, че мнозина от хората са манипулирани, зомбирани...
21.11.2015 20:45
andri написа:
Защо американците ползват маймуни като опитни зайчета, може би си мислят че произлизат от маймуни. Затова правят опити с маймуни - все едно правят опити със себеподобните си.

Човешкият мозък е уникален! Той не подлежи на манипулация дълго време. Само като се замисли човек веднага взима адекватно решение по проблема си.

Насила никога не се получава еднозначно действие. Насилието води до насилие!

Така, че тези "войни на войната" са само дребна риба на фона на 3D филмите.

Бъдещето ни зависи от нас самите, и не войната ще реши проблема с безпаричието на 80% от населението на планетата.

Народите не искат войни! Искат мир и спокойно да отгледат поколението си.

Единствено военните и милиардерите с измислените си милиарди, които не са налични, мислят за войната, която ще ги направи още по-богати.

САЩ и Вашингтон водят вече 15 години война в арабските държави и Азия - тези "войни" се водят от НАЕМНИЦИ,на които се плащат заплати!

Както и "троянската война" се е водила от наемници, така войните по света водени от Вашингтон се водят от наемници - чужденци вкл. и араби и мюсюлмани. Дневната им дажба е - дрога и алкохол на "корем".

А, алкохола и дрогата са - лоши съветници!


цитирай
5. mt46 - Не е ли странно, че досега не са били изритани?...
21.11.2015 20:49
kvg55 написа:
За контрол върху човечеството съм чел в разни научно-фантастични книги.
Кандидатите за господари на света искат да редуцират населението на земята петнадесет пъти, за да стане контролът по-възможен и лесен.
Затова кандидатите за господари на света трябва да бъдат изритани със силата на оръжието.

Ако мнозинството от човечеството бе наистина свободолюбиво, не би търпяло деспотизъм, тирания, геноцид, не би търпяло мошеническата и човекоубийствена политика на световния елит...
цитирай
6. mt46 - Целта е ясна - власт, повече власт...
21.11.2015 20:52
ikra написа:
След време ще стане ясно с каква цел се прави всичко... Контрола над хората е замисъл от отдавна...

Контролът съществува от древността. Основна цел на религиите е именно контролирането, манипулирането, подчиняването на човечеството...
цитирай
7. mt46 - !
21.11.2015 23:05
Ani Angels:
"Нов Световен Ред.
Средствата за постигането му са управление и предизвикване на политически, икономически, религиозни, финансови, демографски, природни и други процеси в света, целите му са заличаване на суверенните държави и религии, чрез заличаването на досегашните изконни представи за личността и тяхната подмяна, и създаването на световно тоталитарно правителство, което да диктува и управлява глобалното развитие. Горе-долу това е дефиницията на голямата цел на случващото се в момента по света.
НСР е алтернатива на обществен строй, съвсем различна от изпитаните досега от човечеството и до скоро беше осмивана и заклеймявана от казионната политология като нелепа и смешна теория на конспирацията, като за целта беше елементаризирана от отричащите я до прости черно-бели нюанси, след което беше замеряна със същите черно-бели „аргументи” от вида на: що за небивалица е десет, дванайсет, петдесет или триста човека да решават съдбите на милиарди, и как го правят, по време на вечеря, на закуска или на каквото друго измисли критикуващият, а любимото ми е "в кой точно ресторант се събират?”
Другият начин за отклоняване вниманието на човечеството от идеята за НСР, който работи и в момента, е боравенето и противопоставянето с термини, които нямат нищо общо с него. Примерите са комунизъм, антикомунизъм, социализъм, капитализъм, анархизъм, неолиберализъм, ислямски фундаментализъм и т.н. Все неща, които са пряка заплаха за определени групи от хора, но които служат по-скоро за прикритие на Голямата Заплаха за всички тях, като цяло – НСР.
Основният инструмент, без който инженерите на НСР не биха могли да го осъществят, е тоталното следене на всички хора на планетата. И тук идва голямата Пречка с обетованата земя Европа, чиито благоденстващи жители с поколения са отраснали с идеята за свобода и човешки права. На НСР му трябва тласък, който да убеди европейците да се разделят с някои фундаментални свои права, за тяхно добро, разбира се.
Както всеки друг нов обществен строй, за да се случи, и на НСР му трябват кръвополития, адепти и привърженици, а също и голяма маса от неосъзнати хора, която да бъде поведена към него, отново за нейно добро. Това обяснява денонощното тв зомбиране за ценностите на демокрацията и заплахите срещу нея. Трябва му и „враг”, от който да бъде пазена масата, и какво по-добро от ислямския фундаментализъм, създаден, приложен и подклаждан „по учебник”. Но най-вече, трябва му критична точка, която да преобърне хода на историята в желаната посока.

Критичната точка беше 11/9 и като че ли беше абсолютно достатъчна, за започване на прилагането на инструментариума на НСР и дори за неговото монтиране в следващите десет години, може би, ако не беше се появил....Путин.
Лидер на огромна държава с огромни ресурси, съвсем неочаквано той отказва да играе в отбора на глобалистите и заговаря за независима руска православна църква, за национален суверенитет на Русия, и за капак събужда историческата памет и чувството за национално величие на народа си с ежегодни военни паради, на които на всичкото отгоре се демонстрира и впечатляваща военна мощ. Нещо повече – Владимир Путин се обявява за враг на ценностите на НСР, според които хората трябва да издигнат в култ плътта си и да следват всеки неин порив без задръжки, дори с риск това да заличи духа им и да ги обезличи като хора.
Разбира се, противопоставянето на Путин не отказва строителите на НСР от делото им, просто го превръща в техен враг и ново обстоятелство, предвид което критичните точки започват да се мултиплицират вече буквално като холивудски екшъни, навсякъде по света – следват арабската пролет, Украйна, Сирия. Разбира се, жертвите са средства, а средствата не са щадени. Те са милиони, но истинската цел са зрителите, които трябва да бъдат тласнати към отчаяние, към отхвърляне на човешкото, към озверяване и оскотяване, към загуба на духа, и всичко това съчетано с чувство за вина и безсилие, докато не се предадат, за тяхно добро.
Кръвопролитни евенти на НСР – така могат да бъдат наречени всички излъчвани по телевизията революции през последните петнайсет години.
И така стигаме до кървавите атентати в Париж, без които Европа беше започнала сякаш да се отпуска, до степен, да започне да се обсъжда между лидерите й отмяна на санкциите срещу Русия.
Сега виждаме какво следва след тях, атентатите...промяна на национални законодателства и конституции, в подкрепа на тоталното следене. Инструктиране на държавни служители като полицаи, социални работници и лекари за отличаването на радикализирани или в риск от радикализация хора. Наказания за реч на омразата в интернет и създаването на канали, по които граждани ще могат да докладват, ако забележат у свой близък индикации, че има опасност да се радикализира, каквото и да значи това. Ще ви следят чрез смарт-телефоните с кого общувате, чрез смарт-телевизорите какво гледате, чрез банковите ви сметки и карти какво пазарувате, а от догодина дори в кой хотел и с кого спите."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19278992
Постинги: 3713
Коментари: 45259
Гласове: 149483
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930