Постинг
15.07.2011 10:55 -
Как се прави свирка. Ноу-хау от висша класа :)
Много любознателни хора - мъже и жени имат искреното желание да разберат как точно се прави свирка и моя милост - като добър дедо, реши да ви разкрие тайната.
Трябва ви парче дебело 18-20 мм и дълго около 30-33 см. Пробива се вътрешността му, като се изчиства сърцевината и добре се изглажда отвътре. Заобля се долния край, а горния край се заостря под ъгъл 45 градуса. Разделя се дължината на три и от горната третина надолу се пробиват 6 отвора на еднакви разстояния един от друг. В средата на свирката, но точно от обратната страна се пробива само един отвор.
На овчарска свирка се свири като на кавал - устните се свиват и въздушната струя се насочва към острия край под ъгъл, така че да се разцепва при свирене.
Ако сте свирили с празна гилза от патрон, или на празна бутилка - това е на същия принцип, но кавалът и цафарата са отворени в долния край. Отначало направете отворите за пръстите по-малки и като се научите да получавате ясен тон се опитайте да изсвирите тоновата стълбица. После се опитайте да получите по-чисти и по-точни тонове като разширявате отворите за пръстите нагоре или надолу. С единичния отвор отзад се получават полутонове. При свирене цафарата се държи с две ръце като пръстите на лявата ръка са по-горе, а пръстите на дясната са върху по-долните дупки.Обикновено задният отвор се притиска с палеца на дясната ръка. Цафарата се държи под остър ъгъл към устните, подобно на кавала и флейтата. Отначало се опитайте да издадете чист единичен тон, при това всички отвори трябва да са запушени с пръстите.
Овчарска свирка се прави най-лесно от стъблото на дървовидния бъз.
Инфото е с любезното съдействие на блога http://blog.alfarss.info/.
Трябва ви парче дебело 18-20 мм и дълго около 30-33 см. Пробива се вътрешността му, като се изчиства сърцевината и добре се изглажда отвътре. Заобля се долния край, а горния край се заостря под ъгъл 45 градуса. Разделя се дължината на три и от горната третина надолу се пробиват 6 отвора на еднакви разстояния един от друг. В средата на свирката, но точно от обратната страна се пробива само един отвор.
На овчарска свирка се свири като на кавал - устните се свиват и въздушната струя се насочва към острия край под ъгъл, така че да се разцепва при свирене.
Ако сте свирили с празна гилза от патрон, или на празна бутилка - това е на същия принцип, но кавалът и цафарата са отворени в долния край. Отначало направете отворите за пръстите по-малки и като се научите да получавате ясен тон се опитайте да изсвирите тоновата стълбица. После се опитайте да получите по-чисти и по-точни тонове като разширявате отворите за пръстите нагоре или надолу. С единичния отвор отзад се получават полутонове. При свирене цафарата се държи с две ръце като пръстите на лявата ръка са по-горе, а пръстите на дясната са върху по-долните дупки.Обикновено задният отвор се притиска с палеца на дясната ръка. Цафарата се държи под остър ъгъл към устните, подобно на кавала и флейтата. Отначало се опитайте да издадете чист единичен тон, при това всички отвори трябва да са запушени с пръстите.
Овчарска свирка се прави най-лесно от стъблото на дървовидния бъз.
Инфото е с любезното съдействие на блога http://blog.alfarss.info/.
Всички дупедати: Товарищ Толстой, как да...
Най-големите империи в историята
Постепенното изчезване на свободите ни. ...
Най-големите империи в историята
Постепенното изчезване на свободите ни. ...
Следващ постинг
Предишен постинг